Sunday, January 19, 2014

Τα ιερά κειμήλια και το... κέρδος για τον τουρισμό

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος κρατάει τη λάρνακα με τα τίμια δώρα.  Ανήμερα των Χριστουγέννων, για τους Ρώσους ορθοδόξους, στις 7 Ιανουαρίου, έφθασε στη Μόσχα το μεγαλύτερο, ίσως, δώρο που θα μπορούσε να γίνει για τους πιστούς, από το Αγιον Ορος.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος κρατάει τη λάρνακα με τα τίμια δώρα.
Η λάρνακα με τα τίμια δώρα του Χριστού. Αυτά που, με βάση την παράδοση, έφεραν οι τρεις μάγοι και εναποθέτησαν δίπλα στο θείο βρέφος, στη φτωχική πάχνη όπου γεννήθηκε.
Οι τρεις θύλακες του σκευοφυλακίου, ο χρυσός, τα σμύρνα και το λιβάνι, μετά την πτώση της Πόλης (1453) βρέθηκαν στο Αγιον Ορος και από τότε δεν μετακινήθηκαν και δεν περιόδεψαν πουθενά ανά τον κόσμο. Ετσι, οι Ρώσοι πιστοί είναι οι πρώτοι, τα τελευταία πεντακόσια χρόνια, που έχουν την ευκαιρία να τα ασπαστούν, να νιώσουν την ιαματική τους επίδραση, όπως θέλει η παράδοση.
Αυτό που γίνεται τη βδομάδα 7-13 Ιανουαρίου στη Μόσχα είναι δύσκολο να περιγραφεί, ως φαινόμενο, κυρίως να εξηγηθεί σε όσους γνωρίζουν πλημμελώς τους Ρώσους. Μέσα και τριγύρω από τον ναό του Σωτήρος Χριστού, στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου βρίσκεται η λάρνακα, καταφθάνει ένα τεράστιο κύμα πιστών που έχει από νωρίς το πρωινό κάθε μέρας καταλάβει θέση στην ατέλειωτη ουρά μήκους μέχρι και τεσσάρων χιλιομέτρων(!), περιμένοντας από 7-9 ώρες για να προσκυνήσει.


Ουρές χιλιομέτρων σχημάτιζαν καθημερινά οι Ρώσοι έξω από την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Η οργάνωση

Το επίπεδο οργάνωσης αυτής της τεράστιας μάζας πιστών που καθημερινά ξεπερνάει τις 50 χιλιάδες είναι εντυπωσιακό. Περισσότεροι από 1.600 αστυνομικοί και σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών του Υπουργείου Εσωτερικών κατευθύνουν τον κόσμο προς τις πρέπουσες στάσεις του μετρό, μια και δυο στάσεις μακριά από τον ναό, όπου τους περιμένουν άλλοι για να τους βάλουν στην ουρά, που επίσης γίνεται διακριτή με μεταλλικά διαχωριστικά κάγκελα, ενώ 47 λεωφορεία έχουν παρκάρει κατά μήκος του διαδρόμου και οι πιστοί μπορούν να μπαινοβγαίνουν σε αυτά και να ζεσταίνονται, οι πιο ηλικιωμένοι και ανήμποροι να ξεκουράζονται.

Σχεδόν 10 ώρες περίμεναν οι Ρώσοι πιστοί για να ασπαστούν τα ιερά κειμήλια που βγήκαν για πρώτη φορά από το Αγιον Ορος.
 
Στα πολυπληθή ρεπορτάζ που ακολουθούν την πορεία των πιστών γύρω από τον ναό του Σωτήρος, στη Μόσχα, η Ελλάδα ακούγεται συνεχώς και στους πιο σεβάσμιους τόνους, ενισχύεται έτσι στη συνείδηση των ανθρώπων, στη Ρωσία, η αγάπη και η θετική προσέγγιση που έχει -κυριολεκτικά- κάθε Ρώσος για τη χώρα μας.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο ένας στους τέσσερις Ρώσους που επισκέπτεται την Ελλάδα, είτε οργανωμένα είτε μεμονωμένα επισκέπτεται κάποιο μοναστήρι, εκκλησία ή άλλο τόπο ορθόδοξης λατρείας. Η επισκεψιμότητα των Ρώσων (Ουκρανών, Λευκορώσων) στο Αγιον Ορος, παρά τα όποια προβλήματα με την απόκτηση του απαιτούμενου διαμονητηρίου, υπερδεκαπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία! Ανάλογη είναι η αύξηση στην επισκεψιμότητα των Μετεώρων, του Αη Γιάννη του Ρώσου στην Εύβοια, των μοναστηριών του Οσίου Λουκά κοντά στους Δελφούς, στα Καλάβρυτα, στην Κρήτη...

Ενα 25% όσων επισκέπτονται την Ελλάδα, αποκλειστικά για θερινές διακοπές, δηλώνει ότι δεν το σκέφτηκε αλλά δεν θα ήθελε να χάσει την ευκαιρία -αν του το πρότειναν σε κάποιο πρόγραμμα- να βρεθεί σε χώρο αρχαιολογικό να νιώσει το αρχαίο πνεύμα, ταυτόχρονα και σε ορθόδοξο τόπο λατρείας, «για να δουν τα παιδιά μας πού βρίσκονται οι ρίζες και της δικής μας πίστης».
Σε 4 πόλεις

Στα βήματα της Αγίας Ζώνης

Αναλογη εμπειρία για οργάνωση και εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων πιστών που συρρέουν για προσκύνημα, είχαμε πριν από δύο χρόνια όταν σε πόλεις της Ρωσίας, επίσης για πρώτη φορά, εκτέθηκε για προσκύνημα η Αγία Ζώνη. Τότε, στο διάστημα των 40 ημερών που εκτέθηκε η Αγία Ζώνη σε 15 πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, το σύνολο των προσκυνητών προσέγγισε το ένα εκατομμύριο! Το τωρινό κειμήλιο μετά τη Μόσχα θα βρεθεί για τρεις μέρες στην Αγία Πετρούπολη, από κει στο Μινσκ της Λευκορωσίας και θα ολοκληρώσει την πορεία ανά τις σλαβικές ορθόδοξες «αδελφές», φυσικά, στο Κίεβο, την ιστορική πόλη όπου πριν από 1.027 χρόνια ξεκίνησε ο εκχριστιανισμός των Ρώσων!
 Τους «φρενάρουν» τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Μόλις 2 στους 10 έχουν έρθει στην Ελλάδα

Αν λάβει κανείς υπ' όψιν του ότι το 2013 ήταν η χρονιά που ο αριθμός των Ρώσων, Ουκρανών, Λευκορώσων που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ το 1,3 εκατ., γίνεται κατανοητό πως θα πρέπει οι τουριστικοί υπεύθυνοι της χώρας μας να επιχειρήσουν πολύ σημαντικά ακόμα βήματα και να ενισχύσουν αυτή την τάση. Με συγκεκριμένα μέτρα, σε συνεργασία όχι μόνο με τους αντίστοιχους φορείς στη Ρωσία, αλλά και με το ρωσικό Πατριαρχείο, που σε μεγάλο βαθμό υλοποιεί το πρωτόκολλο που υπέγραψε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, για ενίσχυση των πνευματικών, ιστορικών δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς. Ο Ρώσος Πατριάρχης τονίζει ανοικτά ότι και με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θέλει, και το πράττει, να συνδράμει την Ελλάδα, και οικονομικά.

Με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής προεδρίας, η Μόσχα ευελπιστεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας από την Αθήνα, στην πορεία απάλειψης του καθεστώτος Σένγκεν και της διαιώνισης του εμποδίου που βάζει η βίζα σε κείνους που θέλουν να ταξιδεύουν ελεύθερα, να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα κ.ά.

Παρωχημένο σύστημα

Οι απαντήσεις του τύπου «εμείς θέλουμε αλλά είναι θέμα συνολικά της ΕΕ» γίνονται μεν κατανοητές στη Μόσχα, πλην όμως θα ήθελαν να είναι η Ελλάδα μέσα στις χώρες που θα επεδίωκαν το «κάτι παραπάνω» ώστε να βγει η κατάσταση γύρω από την κακότυχη αυτή συμφωνία -προϊόν άλλων εποχών- από το τέλμα. Είναι γνωστό ότι το τεχνικό-γραφειοκρατικό μέρος των συνομιλιών, μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, για την κατάργηση της συμφωνίας Σένγκεν έχει ολοκληρωθεί, απομένει μόνο η πολιτική απόφαση. Τόλμη χρειάζεται.

Από τις εκατοντάδες χιλιάδες των πιστών που αυτές τις μέρες επιδιώκουν να ασπαστούν τα τίμια δώρα τα προερχόμενα από το Αγιον Ορος, μόνο οι δύο στους δέκα έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας. Για τους άλλους αυτό παραμένει ένα όνειρο του μέλλοντος.

ΜΟΣΧΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ

 http://www.ethnos.gr/

No comments:

Post a Comment