Wednesday, January 8, 2014

Πάνω από 200 χιλιάδες μοσχοβίτες γιόρτασαν με κατάνυξη τα Χριστούγεννα



Πάνω από 200 χιλιάδες πιστοί μοσχοβίτες παρακολούθησαν την ολονύχτια Θεία Λειτουργία στις 326 Εκκλησίες και Καθεδρικούς ναούς της Μόσχας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας της πόλης, καταγράφηαν 230.000 πολίτες. Το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 2% του συνολικού πληθυσμού των 12 εκατομμυρίων πολιτών της ρωσικής πρωτεύουσας. 
 
Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Ρωσίας, που αριθμεί τους περισσότερους πιστούς από κάθε άλλη θρησκεία στη χώρα, γιορτάζει σήμερα τη Γέννηση του Χριστού, σύμφωνα με το “παλιό” Ιουλιανό Ημερολόγιο. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο σε πανεθνικό επίπεδο το ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών
Levada, το 68% των Ρώσων αυτοπροσδιορίζονται ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Εντούτοις, μόλις το 14% δήλωσε πως παρακολουθεί τη Θεία Λειτουργία τακτικά, τουλάχιστον μιά φορά τον μήνα..

Μήνυμα αγάπης προς τους πιστούς απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε και τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, στη Μόσχα. 
 
Εξάλλου, ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε εκτενώς για την Ορθοδοξία σε τηλεοπτική του συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα. Ο Κύριλλος μίλησε κατά της εμπορευματοποίησης των Χριστουγέννων, καθώς και για μια επερχόνεμη επανάσταση στη γειτονική Ουκρανία ενώ επέκρινε σφόδρα την ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση από το διαδίκτυο. Τέλος εξήρε την προσφορά του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα το 2013.

Πηγή: RIA Novosti

No comments:

Post a Comment